40 de Mucenici din Sevastia

In data de 9 Martie (adica azi pentru cine nu s-a trezit inca 🙂 ) se sarbatoresc cei 40 de mucenici martirizati. Se spune ca acestia erau soldati crestini in slujba imparatului roman Licinius (care are o istorie interesanta, nascut in Moesia Superior, intr-o familie de tarani originari din Dacia !!! – mai multe aici) si ca au fost persecutati de catre Guvernatorul Armeniei, Agricolae, pentru credinta lor. Dupa o serie de suplicii la care au fost supusi pentru a renunta la credinta in Isus, celor 40 de soldati le sunt zdrobilte fluierele picioarelor si sunt lasati sa sangereze pana la moarte (intreaga poveste cat si numele celor 40 de martiri le gasiti aici).

Sarbatoarea ortodoxa a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, se suprapune peste echinoctiul de primavara dupa Calendarul Iulian, zi considerata in calendarul traditional romanesc drept hotarul dintre iarna si primavara. Se considera ca pe 9 Martie iau sfarsit zilele aprige ale Dochiei (Babele) si incep (teoretic) zilele mai calduroase ale Mosilor. Aceasta zi marcheaza in credinta populara inceputul anului agrar si este insotita de o varietate larga de obiceiuri si datini atat ortodoxe cat si pagane cu ar fi: betia rituala (barabtii trebuie sa bea 40 de pahare de vin), prepararea de bucate traditionale (macinicii), aprinderea Focurilor de Macinici prin curti si gradini si inconjurarea gospodariilor cu cenusa rezultata din aceste focuri, batutul pamantului cu maiurile pentru a scoate la suprafata caldura din interiorul acestuia si alungarea frigului, purificarea oamenilor si a vitelor prin stropirea lor cu apa sfintita, impletirea de cununi de flori. Tot astazi se spune ca se deschid mormintele si Portile Raiului, iar spiritele celor morti trebuiesc asteptate cu scaune si mese intinse in jurul focurilor, pentru ultima lor masa pe pamant inainte de urcarea la cer. Tot azi se zice ca este o zi favorabila observatiilor si previziunilor meteorologice („Cum va fi timpul în ziua de Măcinici, aşa va fi toată primăvara”), prinderea vrajilor si farmecelor dar si a incheierii de “tovarasii” sau “simbrii” intre gospodari pentru a se ajuta reciproc la plug, scoaterea simbolica a plugului si impodobirea lui,  taierea primei corzi de vie samd.

Despre toate aceste ritualuri si datini puteti citi aici

Retetele cele mai cunoscute de macinici sunt:

 Macinicii Ragateni sau Muntenesti  care simbolizeaza una dintre torturile la care au fost supusi  cei 40 de mucenici(aruncarea in apa rece a lacului)

Macinicii Moldovenesti sau Bucovineni  , forma cifrei opt semnificand echilibrul cosmic la trecerea dintre anotimpuri.

Oricare ar fi reteta voastra favorita, nu uitati sa ii stropiti din belsug cu vin ca sa fiti puternici si sanatosi tot anul si cel mai probabil mahmuri maine!

Sete buna!

Update: Se spune ca tot azi se sarbatoresc si cei care nu au nume de sfinti. La multi ani tuturor!

2 comments on “40 de Mucenici din Sevastia

  1. T@ti@n@ says:

    Ce ma bucur ca stii retetele! Si daca tot le stii ce ar fii sa faci cateva portii si sa ne aduci si noua maine la servici? 🙂 De vin(sa mananc) ma ocup eu!

  2. Abica says:

    Yumm, Yumm. baga o portie dubla… stii tu de ce. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s